Az isteni mágia útja

2017. május 17. 14:55 - TheMagician

Szvámi Ráma: Élet a Himalája Mestereivel

Könyvajánló (Budapest, 2004, Harmónia Alapítvány)

swami_rama.jpg

Szvámi Ráma egy indiai bráhmana családban született jógi, aki Tibet és India sok nagy tiszteletnek örvendő tanítójával kapcsolatot tartott. Különleges mágikus képességeket birtokolt, amit még nyugati tudományos keretek között is vizsgáltak és igazoltak (tárgyakat mozdított az akaratával, megállította a szívverését, fényt jelenített meg a szívcsakrája körül stb.). Szellemi életének, ami döntően a hegyi remeteség jegyében telt, rengeteg csodás epizódjáról számol be Élet a Himalája Mestereivel című könyvében. A nagyrészt Szvámi Ráma naplóbejegyzéseiből összeállított mű néhány alapvető spirituális igazság ismertetése mellett elsősorban abba a szentségtől áthatott közegbe nyújt betekintést, ami még a mai, modernizálódott és nyugatiasodott keleti világban is erőteljesen jelen van. A rövid, olvasmányos fejezetekben a szellemi élet különböző szintjeibe beavató mesterekkel, érdekes sorshelyzetekkel, mágikus eseményekkel ismerkedhetünk meg, és egy olyan életmóddal, amely teljes mértékben a spirituális megvalósítás jegyében bontakozik ki, amihez ráadásul a világiak sokkal nagyobb tisztelettel viszonyulnak, mint ahogyan azt nyugaton megszokhattuk. Varázslatos környezet tárul elénk, amely a lemondás és elvonulás útját vonzóvá és jelentőség telivé teszi. Az istenibe vetett őszinte bizalom, az isteni áldás és gondviselés kendőzetlen jelenléte, a meditatív élet ereje oly egyértelműséggel mutatkozik meg Szvámi Ráma életében, hogy a materialista életvitelhez szokott ember már-már elszégyelli magát szegényes mindennapjaira és túlzottan a hétköznapi ok-okozati viszonyok feltételei közé ragadt életére tekintve.

A jógi szemlélete, leszámítva néhány szellemi közhely olykori felbukkanását, szinte teljesen koherensnek és tradicionálisnak mondható, ami megmutatkozik abban is, hogy komoly kritikával illeti az általa egész alaposan megismert modern ember világát. Életeseményeinek és a személyek értékelését minden esetben a metafizikai cél jegyében végzi, a vallások transzcendens egységét vallja, és felszólal azon leegyszerűsített és eltorzított megközelítések ellen, amelyek az álezoterikus mozgalmak sajátjai. Életútját megismerve ízelítőt nyerünk a szentséggel teli életről, ami által hozzájárulhatunk saját szellemi átéléseink elmélyítéséhez.

Külön érdekességgel szolgálnak személyes mesteréről, Bengáli Babáról készült leírásai, amelyek hihetetlen, már-már a mindenhatóság határát súroló szellemi képességekről árulkodnak.

A Mágus

swami_rama_02.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magiatraditionalis.blog.hu/api/trackback/id/tr9712510753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az isteni mágia útja
süti beállítások módosítása