Az isteni mágia útja

2017. március 30. 14:28 - TheMagician

Hasta folyóirat

Folyóirat-ajánló

A mai nap megjelent a Hasta 7. száma. Az eredetileg tudomásom szerint csak négy számosra tervezett, félévente (tavasszal és ősszel) megjelenő lap egy olyan, a metafizikai tradicionalitás létszemléletére építő, mágikus-alkímiai és részben ősi római nyomvonalon halad, amely leginkább Julius Evola és László András neveivel fémjelezhető. A Virág László által működtetett Persica Kiadó jóvoltából kiadott lap László András legkiemelkedőbb előadásainak lejegyzett változataival, Julius Evola filozófiai és tradicionális írásainak fordításaival, középkori alkímiai szövegek fordításaival és kommentárjaival, valamint szellemi jellegű esszékkel és tanulmányokkal jelentkezik. A lap egyik célja, hogy támpontokat adjon a szellemi út megalapozásához, illetve hogy megteremtsen egy sajátos szellemi atmoszférát, a másik pedig, hogy konkrét gyakorlati útmutatásokat adjon, főleg azoknak, akik alkímiai vonalon próbálnak kibontakozni. Kevés olyan kiadvánnyal találkozni, amelyik ilyen szorosan a lényegre irányítja az olvasó figyelmét, és amelyik ilyen nagy hangsúlyt fektet a különböző szimbólumok és műveletek megmagyarázására, valamint a benső szellemi folyamatok és aktusok feltárására. (Korábban az Axis Polaris volt hasonló jellegű, noha nem ment el ennyire speciális irányba.)

A mágikus út természetének megismerése kapcsán több mint érdemes figyelembe venni azokat az alkímiai megközelítéseket, amelyeket a Hastában találunk. Szem előtt tartva, hogy ezek a szempontok még koránt sem merítik ki a mágikus realizáció módjait, még kevésbé azt, amit tágabb értelemben szellemi megvalósításnak nevezünk. Az alkímia ugyanis a metafizikai, de akár a mágikus irányulásnak csak az egyik formája. Mindazonáltal ajánlatos a látókörödbe vonnod, még akkor is, ha nem is kifejezetten ez az ösvény az, amin haladni akarsz. Már csak azért is, mert a kiemelt figyelmet kapó alkímia mellett olyan alapelvek tisztázására is sor kerül, amelyeket járjon bármelyik úton is minden valódi spirituális törekvőnek birtokolnia kell.

Részletkérdés, de ami a külalakot illeti, személy szerint nagyobb gondot fordítottam volna egy sajátos stílus kialakítására. Megjelenésében ugyanis eléggé puritánra és személytelenre sikeredett kiadvány. Jóllehet ez semmit nem von le a tartalom értékéből, és nem zárható ki, hogy ennek is megvan a maga jól meghatározható oka.

*

„A siddhi mágikus képesség lényege az, hogy egy tudati nívót birtokba vettem, és azzal szabadon rendelkezem. Ennélfogva a közönséges emberi létezés számára hozzáférhetetlen cselekedetekre vagyok képes. Az, hogy valaki él-e ezekkel a képességekkel, annak jelentősége másodlagos. Emocionális indíttatásból ugyanis sokan moralizálnak a siddhik kapcsán, hogy azokat nem szabad megnyilvánítani, mert az »fekete mágia«, és így tovább. Ha a siddhi valóban siddhi (azaz nem valamiféle, a realizáló egyéntől idegen erő nyilvánul meg, egyfajta megszállottság jegyében), ha egy tudati erőt birtokolok, akkor tökéletesen mindegy, hogy élek-e vele vagy sem. Mert ha birtokolom, akkor az nem tud engem kikezdeni, nem tud karmikus köteléket létrehozni. Ennek alapfeltétele nyilvánvalóan az, hogy a földi vágyakat meghaladjam. Hogy a hiteles úton levők többsége dokumentáltan nem él és nem élt a siddhikkel, egyszerűen csak a földi világon túlmutató neutrailitásnak és bölcsességnek a kifejezője.” (Virág László: Solve et coagula. Hasta [Budapest] 6. sz. [2016] 8384. o.)

A Mágus

hasta_7.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magiatraditionalis.blog.hu/api/trackback/id/tr10012387401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az isteni mágia útja
süti beállítások módosítása