Az isteni mágia útja

2016. november 27. 14:38 - TheMagician

Eliphas Lévi: Mágusok és varázslók

Részlet „A magas mágia dogmája” című műből

eliphaslevi01.jpg

Rövid meghatározása annak, mi a különbség a theurgikus mágia művelői és az egyszerű varázslók, netán a hétköznapi bűvészek között.

Létezik valódi tudomány és áltudomány, isteni mágia és sátáni mágia, azaz hazug, fekete mágia. Az elsőt nyilvánosságra kell hoznunk, míg a másikat lepleznünk kell, miközben különbséget kell tennünk a mágus és a varázsló, beavatott és szélhámos között. A mágus erővel rendelkezik, melyet ismer; a varázsló igyekszik valami olyat eltorzítani, amit nem ismer. Az ördög, ha ebben a tudománnyal foglalkozó könyvben engedélyezett egyáltalán ennek a hírhedt és vulgáris szónak a használata, a mágusnak fogad hűséget, míg a varázsló az ördögnek hódol be. A mágus a természet főpapja, míg a varázsló csak annak ócsárlója. A varázsló és a mágus úgy hasonlítható egymással össze, mint a babonás és fanatikus ember a valóban ájtatos emberrel.

Mindenekelőtt határozzuk meg a mágia pontos definícióját. A mágia nemzedékről-nemzedékre szálló, a mágusoktól megörökölt tudásanyag a természet titkairól. Ez a fajta tudás a beavatottaknak viszonylagos mindenhatóságot kölcsönöz és engedélyezi számukra az emberfeletti tevékenységet, azaz olyan aktivitást, mely túllép a szokásos emberi erő szféráján.

Eliphas Lévi: A magas mágia dogmája. Onga, é. n. Hermit, 63. o.

covers_205216.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magiatraditionalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4112003560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az isteni mágia útja
süti beállítások módosítása